الإفتاء

Enter a topic or fatwa name

Kiraya verilen kamyonun zekâtı var mıdır, yok mudur?

Soru

(1) Bir kişinin iki ya da üç kamyonu varsa ve sadece bu kamyonla çalışıyorsa, yani sırf yük taşımakla uğraşıyorsa – örneğin Murâdâbâd’dan Delhi’ye veya başka bir yere –, zekât bu kamyonun gelirine mi vacip olur, yoksa kamyonun toplam değerine mi? (2) Ev kirasının ve kamyonun hesabı aynı mı olur, yoksa bir fark mı olur? (3) Ticaret malının hesabı nedir ve nasıl hesaplanıp zekât çıkarılır?

Cevap

(1) Bu kamyon satılmak için değildir; bunda zekât yoktur. Ancak gelirinden asli ihtiyaçlar (havâic-i asliyye) dışında nisap miktarında (52½ tola gümüşün değerine eşit; tola – yaklaşık 11,66 g’lık ağırlık ölçüsü) bir şey bir yıl boyunca elde kalırsa, onun üzerine zekât lazım olur. (2) İkisinin durumu da birdir; 1. maddede anlatılan gibidir. (3)

Kaynak: Fetava-i Mahmudiyye

Önizleme. Metnin tamamı JavaScript açıkken görüntülenir.

Konular

Bu bölümde daha fazlası

Diller: English · Русский · العربية · Bosanski · Türkçe · Deutsch · বাংলা · اردو