الإفتاء

Enter a topic or fatwa name

Mescidin vantilatörünün kullanılması

Soru

(1) Mescidimizin imamı gece saat on’da i‘tikâfa niyet ediyor, mescidde uyuyor ve mescidin vantilatörlerini kullanıyor; gece saat iki’de de i‘tikâfı bitiriyor. Vantilatörleri çalıştırmak caiz midir, değil midir? (2) Birkaç oruçlu kişi mescidin vantilatörünü kullanıyor ve mescidde uyuyor. Oruç zaten başlı başına bir ibadettir, farzdır; öyleyse bu kişilerin vantilatörü kullanması caiz midir, değil midir? (3) Mescidin vantilatörünü çalıştırarak Kur’an-ı Kerim’i tekrar etmek (mukabele) caiz midir, değil midir?

Cevap

(1) Mescid için vantilatör veren kişi, onu beş vakit namaz için vermişse, o vantilatör diğer vakitlerde kullanılmamalıdır; imam ve diğer insanlar bu konuda eşittir. (2) Bunun cevabı da 1. maddeden anlaşılmaktadır. (3) Bunun durumu da böyledir. Uyarı (tenbih)

Kaynak: Fetava-i Mahmudiyye

Önizleme. Metnin tamamı JavaScript açıkken görüntülenir.

Konular

Bu bölümde daha fazlası

Diller: English · Русский · العربية · Bosanski · Türkçe · Deutsch · বাংলা · اردو