Fahişenin verdiği şeylerin mescitte kullanılması
Soru
(1) Çarşıda yaşayan bir fahişe kadının geçimi, yiyip içmesi haram kazanca dayanıyor. Bu kadın iplik eğirerek veya areka cevizi (betel) keserek elde ettiği parayla mescide saf hasırları veya abdest ibrikleri veriyor, kendisi de haram kazancı yiyor. Onun hasırlarını, ibriklerini mescide kabul etmek câiz midir, değil midir? (2) Çarşıda yaşayan bir fahişe, haram kazancıyla bir ev yaptırır. Ölünce kardeşi bu evi satar ve bir Hindu’dan biraz parayı karz-ı hasen (faizsiz borç)
Cevap
(1) Bu tür ibrikleri ve hasırları mescitte kullanmak doğrudur; çünkü bunlar bizzat haram kazançla satın alınıp verilmemiştir. (2) Bu gölgelikte de bir sakınca yoktur. (3) Bu da 1 ve 2. maddelerdeki gibi doğrudur.
Kaynak: Fetava-i Mahmudiyye
Önizleme. Metnin tamamı JavaScript açıkken görüntülenir.