الإفتاء

Enter a topic or fatwa name

Eski mescidin yeni mescide taşınması

Soru

Soru: (1) Bir mahallede insanlar eskiden beri cuma kılıp gelmişlerdir ve bu mescit o mahallenin kenarında bulunuyordu. Şimdi insanlar başka bir mahallede cuma kılmaya başladılar ve ilk mescidi tamamen yıktılar; ancak onun yerine umuma açık bir yol yapmadılar, bilakis dört yanını çevirdiler. Şimdi öğrenilmek istenen şudur: Başka bir kenarda yeniden mescit yapılmış ve ilk mescit tamamen yıkılmış iken bu kimselerin mescidi bu yerden başka bir yere taşımalarının hükmü nedir? (2)

Cevap

Bir mescidi yıkıp başka bir mescide taşımak caiz değildir. Ancak ilk mescit eskimiş ve ma‘mur olmaktan çıkmışsa, ayrıca ona artık ihtiyaç kalmamışsa ve eşyasının (malzemelerinin) zayi olacağı endişesi varsa, onu başka bir mescide taşımak doğrudur (böyle “Reddü’l-muhtâr”, 3. cilt, s. 575). (2) Cevap 1. maddeden de anlaşılmıştır.

Kaynak: Fetava-i Mahmudiyye

Önizleme. Metnin tamamı JavaScript açıkken görüntülenir.

Konular

Bu bölümde daha fazlası

Diller: English · Русский · العربية · Bosanski · Türkçe · Deutsch · বাংলা · اردو